top of page
Logo website-01.jpg

Functionele neurologische stoornis (FNS) 

Radertjes - Oefentherapie.png

Een functionele stoornis betekent dat de hersenen niet de juiste signalen verzenden en ontvangen. De zenuwen zijn intact alleen hebben moeite met de aansturing. Als we het met de werking van een computer vergelijken: er zijn geen problemen met de hardware maar met de software.

Dit kan zich uiten in veel verschillende klachten zoals tremoren, spierzwakte, problemen met lopen, verlammingen en op epilepsie lijkende aanvallen ( wegrakingen). Het lichaam is niet meer in staat om bepaalde patronen die eigenlijk vanzelf zouden moeten gaan, op een goede manier aan te sturen.

De diagnose wordt gesteld door een neuroloog na een uitgebreid onderzoek. Bij onderzoek zullen er geen afwijkingen te zien zijn op de scans. Dat is heel logisch want er zijn geen hardware problemen. Aan de hand van een uitgebreid vraaggesprek en andere neurologische testen wordt de diagnose gesteld.

Over de oorzaak van het ontstaan van FNS heeft de wetenschap nog geen antwoord. Vaak hoor je in de verhalen van mensen terug dat er een  of meerdere uitlokkende oorzaken zijn geweest zoals een operatie, ziekte waarbij men een tijdje op bed moest liggen, hevige emoties of een ongeluk.

 Ondanks dat we nog niet precies weten wat de oorzaak is, krijgen we steeds meer inzicht in hoe we het brein kunnen trainen zodat de bewegingen weer automatisch verlopen.

In de behandeling leer je hoe je grip kan krijgen op je lijf, je krijgt uitleg over FNS en wat je zelf kan doen om de symptomen te verminderen. Automatische beweegpatronen worden gestimuleerd waardoor je weer vertrouwen krijgt in je lijf en je stapsgewijs je activiteiten kan opbouwen. 

Ontspanning

Klik op de pijl om meer te lezen

FNS

Klik op de pijl om meer te lezen

Chronische Pijn

Klik op de pijl om meer te lezen

Herstel na Corona

Klik op de pijl om meer te lezen

Oncologie en

Pijn

Klik op de pijl om meer te lezen

Online begeleiding

Klik op de pijl om meer te lezen

bottom of page