top of page
Logo website-01.jpg

Lichaamsgerichte traumatherapie

Lichaamsgerichte traumatherapie gaat over het aanboren van het natuurlijk herstelvermogen en weer in verbinding komen met jezelf en de omgeving.

Puzzelstukjes - Chronisch pijnprogramma.

“We kunnen het verleden niet veranderen, maar we kunnen wel verandering brengen in de effecten van het verleden in het hier en nu.”

​

Peter Levine, grondlegger van de Somatic
Experiencing methodiek

​​Trauma ontstaat als een gebeurtenis zo overweldigend of (levens) bedreigend was, dat deze  niet verwerkt kon worden. Dat kan bij de persoon zelf zijn maar ook door een nare gebeurtenis gezien te hebben bij en ander. Letterlijk vertaald is trauma een wond. De gebeurtenis ging te snel, was te heftig of ging te plotseling waardoor we er niet goed op hebben kunnen reageren. In plaats van te vechten of  te vluchten, kon het lichaam niet anders doen dan bevriezen. Het is niet zozeer de gebeurtenis zelf maar de impact die de gebeurtenis op ons heeft, wat bepaalt of het een traumatische ervaring is.  Het zenuwstelsel slaat dan als het ware op slot en alle energie blijft bevroren zitten in het lichaam.

​

Doordat de spanning niet ontlaadt, blijft het zenuwstelsel de boodschap krijgen dat het gevaar nog niet geweken is. Met als gevolg een chronische overbelasting en waakzaamheid in het systeem ( vecht/vlucht reactie) of juist een verdoving ( gevoelloosheid; dissociatie; afwezigheid).

​

Bij lichaamsgerichte traumatherapie gaat het niet zozeer om de gebeurtenis zelf als wel om de effecten er van op je denken, voelen en doen in het hier en nu.  Je leert begrijpen hoe klachten zijn ontstaan, hoe je zenuwstelsel werkt en welke invloed je daarop kan uitoefenen. Je leert jezelf stabiliseren en reguleren en vanuit veiligheid contact maken met onprettige en onveilige delen zodat de vastgezette energie stapje voor stapje kan worden losgelaten.

 

De manier van werken is zacht en afgestemd. Veiligheid is het sleutelwoord. We volgen hierin het tempo van het lichaam. Het hoofd wil vaak veel sneller dan goed is voor het systeem. Werken aan trauma vraagt om geduld en vertrouwen.

Door bewustwording van hulpbronnen, veiligheid in het hier en nu, stabilisatie technieken en loslaten van bevroren energie, kan het zenuwstelsel stukje voor stukje kalmeren. Het brein krijgt het signaal dat het weer veilig is in het hier en nu. Hierdoor kan je weer helder denken, vergroot je lichaamsgevoel en krijg je zicht op je eigen wensen en grenzen.

​

In de behandeling zoeken naar passende ingangen zoals educatie, ademhaling, beweging, werken met zintuigen, aanraking of ervaringsgerichte oefeningen in de ruimte. Ook kan TRE worden ingezet ( zie bij coaching onder TRE).

bottom of page